SEGERSTAM – SEPPÄLÄ – SUOSALO – SALONEN


Kuva: Juha Laitalainen


LEIF SEGERSTAM, KAPELLIMESTARI

Leif Selim Segerstam on suomalainen kapellimestari, säveltäjä ja multi-instrumentalisti. Hän on toiminut monissa tärkeissä musiikkialan tehtävissä sekä Suomessa että ulkomailla. Segerstam tunnetaan myös poikkeuksellisen tuotteliaana säveltäjänä. 


Segerstamin teokset edustavat niin sanottua vapaapulsatiivista sävellystapaa,  jossa soittajille annetaan vapauksia rytmiikan ja joskus muidenkin musiikin elementtien suhteen. Segerstamin vuoden 1993 jälkeiset sinfoniat on tarkoitettu soitettaviksi ilman kapellimestaria. 

SEGERSTAMIN TUOREIMMAT SINFONIAT

Symphony No 309 Situations in multiversly freepulsative surfs Kalle Holmberg in Memoriam
Sinfonia Piccola No 310 Escaping from today's realities into the healing waves of musical surfings inspired by the Nordic Nature's Status Quo
Sinfonia Piccola No 311 President Mauno Koivisto in memoriam musical Ponderings… (fundeerauksia)
Sinfonia Piccola No 312 (seriosa & piccola) in honor of Bengt Hall, inspired by the Nordic Nature's Status Quo
Sinfonia Piccola No 313 The most famously known car-registration-number
Sinfonia Piccola No 314 π x 4 (3.14+3.14+3.14+3.14)                                            
Sinfonia Piccola No 315 Helmut Kohl in Memoriam                                              
Sinfonia Piccola No 316 Happy Tonechooseries in the Summer-free-times
Sinfonia Piccola No 317 A St. Michel-guide to gourmet-tidbits of musical substances (for Mikkeli, Mikaeli-sali 22.11.07…)

Segerstam toimi Suomen Kansallisoopperan kapellimestarina vuosina 1965-1968 ja vuodesta 1968 Tukholman kuninkaallisen oopperan kapellimestarina, minkä jälkeen hänellä viime vuosituhannella oli kiinnityksiä Berliinin Deutsche Operissa sekä Itävallan radio-orkesterissa, Radion sinfoniaorkesterissa, Rheinland-Pfalzin sinfoniaorkesterissa ja Tanskan radion orkesterissa. Segerstamin vierailut ovat tapahtuneet kaikissa tärkeimmissä musiikkimetropoleissa Tellus-planeetallamme.

Vuodesta 2012 Segerstam on toiminut Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestarina. Lisäksi hän on Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari emeritus. 


KOULUTUS 
Juilliard School of Music New York
Sibelius-Akatemia Helsinki
Kuva: Juha Laitalainen

ARTO SEPPÄLÄ, KIRJAILIJA

Arto Seppälä on tamperelainen kirjailija, hänen tuotantoonsa kuuluu romaaneja, näytelmiä, kuunnelmia, aforismeja. Hän toimi Aamulehden uutistoimittajana 1959-1967 ja sen jälkeen kulttuuritoimittajana vuoteen 1986, jolloin jäi vapaaksi kirjailijaksi.

Seppälän esikoisromaani 1961 oli humoristinen kansankuvaus Kukkopojat. Varhaistuotantoon kuuluva nuortenromaani Kättä päälle, Vasco da Gama tuotti valtion kirjallisuuspalkinnon. Jatkosodan rintamakarkurista kertova pienoisromaani Pohjantähti on aina pohjoisessa on esitetty myös monologinäytelmänä Pruuno Karppisen sota ja rauha. Seppälän esitetyin näytelmä on Viisi naista kappelissa, joka Tampereen Työväen Teatterin kantaesityksen 1979 jälkeen on nähty kymmenillä näyttämöillä, käännetty se on 12 kielelle. Se on ensimmäinen ammattilaisten toteuttama suomalainen näytelmä off-Broadwaylla.

Aforistiikastaan Seppälä sai 2010 Samuli Paronen -palkinnon. Hän on saanut myös Nortamo-palkinnon, Tampereen kirjallisuuspalkinnon kuudesti ja valtion tiedonjulkistamispalkinnon.

Arto Seppälä on toiminut  Hämeen läänin ohjaavana läänintaiteilijana sekä opettanut Tampereen yliopistossa, Kriittisessä korkeakoulussa ja Oriveden opistossa. Valtion kirjallisuustoimikunnassa hän toimi pitkään, viimeksi puheenjohtajana ja Suomen Näytelmäkirjailijaliiton johdossa 1987-1996.Kuva: Juha Laitalainen

MARTTI SUOSALO, NÄYTTELIJÄ


Martti Juhani Suosalo on suomalainen näyttelijä, joka on esiintynyt useissa kotimaisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Häntä pidetään lahjakkaana muuntautujana, joka on esittänyt uskottavasti useita tunnettuja suomalaisia kulttuurihahmoja, kuten Reino  Helismaata, Jean Sibeliusta, Irwin Goodmania ja Kari Hotakaista. 

Suosalo kävi Teatterikorkeakoulun Jouko Turkan kaudella. Suosalo pääsi kouluun kolmannella yrittämällä ja on arvioinut, että ei olisi koskaan päässyt kouluun opiskelemaan ilman Turkkaa. Suuren yleisön tietoisuuteen Suosalo tuli kun hän näytteli Aapoa Turkan ohjaamassa televisiosarjassa Seitsemän veljestä. Myöhemmin Suosalo vaikutti osana Ryhmäteatterin näyttelijäkaartia. Nykyisin hän kuuluu Helsingin Kaupunginteatterin henkilökuntaan.

Suosalo on voittanut kolme Jussi-palkintoa: paras miessivuosa (Palkkasoturi), paras miespääosa (Kulkuri ja joutsen) ja paras miespääosa (Rentun ruusu) ja myös yksi vuoden suosikkinäyttelijän palkinto Thalia-gaalassa vuonna 2011. Vuonna 2012 Suosalo palkittiin Parhaan miesnäyttelijän Kultaisella Venlalla, vuonna 2014 hän sai Oulun OP:n myöntämän Taitaja-stipendin. Vuonna 2016 hän sai Pro Finlandia -mitalin.

Suosalo on myös laulanut sekä elokuvissaan että itse sanoitettuja Jacques Brel -tulkintoja Pekka Tegelmanin kanssa.

Suosalo on ennenkaikkea tunnettu teatterinäyttelijänä. Hänen ohjelmistoonsa kuuluu tällä hetkellä 8 esitystä, joista 4 on monologiesityksiä. Suosalon esitysmäärä vuodessa on huikea, noin 200 esitystä. Helsingin Kaupunginteatteri on Suosalon kotiteatteri, sen lisäksi vilkas kiertuetoiminta ympäri Suomea täyttää hänen kalenterinsa. Suosalolla on oma yritys, joka tuottaa hänen omia hankkeitaan sekä vaimonsa Virpi Suutarin elokuvahankkeita.


Kuva: Juha Laitalainen.

LEENA SALONEN, TEATTERIOHJAAJA, HuK, KULTTUURINEUVOS

Leena Salonen on toiminut ohjaajana 1970-2013 ja oopperatoimenjohtajana 1987-2013.
 Salonen on ohjannut toista sataa draamaa, kymmenkunta musikaalia ja nelisenkymmentä oopperaa. Hän on valinnut ohjattavakseen useita harvoin esitettyjä oopperoita, joita myös suomentanut.

Verdi, Puccini Bizet, Stravinsky, Dargomyzhsky, Britten, Menotti, Gluck…, mutta myös Marttinen, Rautavaara, Sallinen, Kokkosen kiittämä tulkinta ”Viimeiset kiusaukset” sekä harvoin esitetty Madetojan ”Juha” ym.

Vierailuohjauksia mm. Tampere talossa, Porissa, Kemissä, Vanemuine-teatterissa Tartossa ja Estonia teatterissa Tallinnassa.

Salonen on opettanut muun muassa Tampereen ja Oulun yliopistoissa ja näytellyt sekä teatterissa että televisiossa. Hän on ollut valtion säveltaidetoimikunnan jäsen neljä kolmivuotiskautta, joista 6 vuotta toimikunnan varapuheenjohtaja.

 
 
audio on