LEIF SEGERSTAMIN LAHJOITUS ESITYSTALTIOINNIN EDITOINTIIN TV-OHJELMAKSI

Kapellimestari, säveltäjä ja multi-instrumentalisti Leif Segerstam lahjoitti Metsäkansan kulttuuriseuralle 3 000 € METSÄKANSAN LAULU -melodraaman esitystaltioinnin editoimiseksi televisio-ohjelmaksi


Metsäkansan kulttuuriseura ry sai lahjoituksen helmikuussa 2021. Kulttuuriseuran puheenjohtaja Leena Larva kertoo seuran ottaneen lahjoituksen vastaan sangen iloisena ja kiitollisena; seura on nyt aloittanut työn produktion saattamiseksi suuren yleisön nähtäväksi tv-ohjelmana.

Editoinnista vastaa esitysten taltioinnin tehnyt Wester Production Oy, Rauno Westerlund.

Monologin esittäjä Martti Suosalo, käsikirjoittaja Arto Seppälä ja ohjaaja Leena Salonen ovat yksimielisiä: ”Olisi hienoa, jos Metsäkansan laulu esitettäisiin televisiossa”.

METSÄKANSAN LAULU on melodraama vuoden 1918 tapahtumista Sääksmäen Metsäkansan kylässä

Sävellys ja esitys Leif Segerstam

Monologi Martti Suosalo

Teksti Arto Seppälä
Dramatisointi ja ohjaus Leena Salonen

Melodraama sai ensi-iltansa 18.4.2018 Aleksanterin teatterissa Helsingissä

Juuri itsenäistynyt Suomi joutui vastakkainasettelujen keskelle osana läntisen maailman kehitysprosessia. Venäjän hajotessa uusi puna-armeija kokosi väkeä riveihinsä lähes nälkää näkevistä miehistä ja naisista tarjoten palkkaa ja ruokaa. Valkoinen armeija oli Saksan koulutuksen jälkeen valmiina häätämään venäläisiä uuden itsenäisen Suomen alueelta. Asetelma muotoutui kuitenkin niin, että suomalaiset sotivat toisiaan vastaan, jopa saman perheen jäsenet saattoivat olla eri puolilla rintamaa.
Sääksmäki ja valkoinen Metsäkansan kylä olivat punaisten hallitsemalla alueella. Kun punaiset joutuivat perääntymään Tampereen valloituksen jälkeen, kostotoimet osoitettiin Metsäkansan kylään. Isännät ammuttiin ja kylän talot poltettiin. Vaiettu henkinen trauma on edelleenkin olemassa.

Metsäkansan kulttuuriseura alkoi vuonna 2015 valmistella omaa produktiotaan Metsäkansan kylän vuoden 1918 tragediasta.

Mukaan saatiin säveltäjä Leif Segerstam ja hänen ehdotuksestaan näyttelijä Martti Suosalo. Kirjailija Arto Seppälä kirjoitti tarinan kotikyläänsä Metsäkansaan Tampereen taistelusta palaavasta punasotilaasta käyttäen tajunnanvirran tapaa kuvata tapahtumia. Produktio eteni yhteisvoimin: Seppälä, Suosalo, Segerstam, ja ohjaajaksi pyydettiin kulttuurineuvos Leena Salonen Lempäälästä. Valaistuksen ja lavastuksen toteutti Max Wikström Martti Suosalon ehdotuksesta.

Musiikki suunniteltiin puhaltimille ja pianolle, mutta säveltäjä Segerstamille alkoi vähitellen hahmottua kuva mykän elokuvan ajasta 100 vuotta sitten, ja hän ehdotti musiikiksi jokaiseen esitykseen syntetisaattorilla luotavaa oma sävellystä. Ryhmä otti ehdotuksen kiinnostuneena vastaan.

Ensi-ilta oli Aleksanterin teatterissa Helsingissä 18.4.2018, 100 vuotta Metsäkansan tragedian ensimmäisen isännän murhasta. Lippujen mennessä hyvin kaupaksi päädyttiin esittämään teos toistamiseen 19.4. Yleisö otti esityksen antaumuksella vastaan, kritiikki oli ylistävä. Erityisesti esityksen sodanvastaisuus ilman iskulauseita liikutti mieliä. Huippuesiintyjät tekivät mieleenpainuvan Metsäkansa-produktion, vaikka ennen esitystä esiintyjien kiireisen aikataulun takia saatiin vain yksi läpimeno näyttämöllä.

Metsäkansan Laulun kolmas esitys oli kesällä 2018 Valkeakosken työväen musiikkitapahtuman yhteydessä täpötäyden teltan yleisölle. Puheensorina hiljeni nopeasti esityksen alettua. Erityisesti Segerstamin ja Suosalon vuoropuhelu onnistui parhaiten kaikista kolmesta esityksestä.

Tiedettiin jo alkuvaiheessa, että nuotteja tähän melodraamaan ei kirjoitettaisi, ja että pitkään eivät esiintyjät pystyisi esityksiä järjestämään. Niinpä Metsäkansan kulttuuriseura tilasi ensimmäisen ja toisen esityksen taltioinnin neljällä kameralla Wester Production Oy:ltä. Näin teokselle luotiin mahdollisuus jatkoelämään. Suosalo totesi syksyllä 2018, että esityksen uudelleen lämmittäminen olisi niin vaativaa, että hän ei enää pysty siihen. Segerstam puolestaan hioi kolmannen esityksen huippuunsa Metsäkansan kioskilla, omalla nimikkokioskillaan, mutta valitettavasti kolmas taltiointi ei onnistunut yhtä hyvin kuin edelliset.

Metsäkansa Laulu on taltioitu kahdesta ensimmäisestä esityksestä Aleksanterin teatterissa. Kuvamateriaalin editoiminen elokuvaksi on aloittamatta, koska yhdistyksellä ei ole ollut siihen varoja.

Editoiminen vaatii useita kymmeniä, jopa satoja työtunteja. Tekijöiden ja Metsäkansan kulttuuriseuran toiveena on saada esitys esitettäväksi TV-ohjelmana. Yhteistyökumppania esityskanavaksi ei ole toistaiseksi löytynyt.

Tämän ainutlaatuisen teoksen taltioinnin loppuun saattaminen on kulttuurihistoriallisesti erittäin merkittävää Metsäkansalle ja koko Etelä-Pirkanmaalle.

Valkeakoskella 01.03.2021
Leena Larva, Metsäkansan kulttuuriseura ry, puheenjohtaja

+358 500 607 553


 
 
audio on