MELODRAAMA SISÄLLISSODASTA

Pienen Metsäkansan kylän traagiset tapahtumat vuonna 1918 vuodatetaan musiikin ja sanojen voimalla kyyneliksi säveltäjä kapellimestari Leif Segerstamin ja kirjailija Arto Seppälän voimin. Näyttämöllä punasotilasta tulkitsee Martti Suosalo. Teoksen ohjaa Leena Salonen. Produktio on Kansan Sivitysrahaston tukema ja sen suojelijoina ovat kansanedustajat Tarja Filatov ja Pauli Kiuru

Metsäkansan laulu on punaisten ja valkoisten jälkeläisten yhteinen ponnistus vihaa vastaan. Se sai alkunsa, kun Pekka Lylykorpi kysyi Aino Klinikan Leena Larvalta 2015 Metsäkansan kioskilla tämän suhtautumista vuoden 1918 tapahtumiin – isäntien surmaamiseen ja kylän polttamiseen. Lylykorven isoisän kerrottiin olleen ampumassa Metsäkansan isäntiä.

Pitäisikö meidän vihata toisiamme, IS 26.7.2018

OHJAAJA LEENA SALOSEN MIETTEITÄ ARTO SEPPÄLÄN TEKSTIN POHJALTA, VAPAASTI LAINATEN

Punakaartilainen Sakari karkaa Tampereelta keskeltä sisällissodan verisimpiä taisteluita. Hänen nuorempi veljensä, Akseli on kadonnut, ehkä kaatunut, tai  vain kadonnut… ”Juostaan kotiin, Sakari, juostaan kotiin!” Miehen mieli on sekasorron vallassa, niin myös isänmaa. Veli veljeä vastaan! Veljessota! ”Juostaan kotiin, Sakari!”

Täältä lähdettiin, kotoa, kaksi orpoa, kaupunkiin viitisen vuotta sitten. Akselilla oli päämäärä, se maitolakki. Se lukikin kaiken, mitä käsiinsä sai. Vaan sitten se alkoi, se sota. Olis pitäny juosta kotiin, Akseli, kotiin, silloin. Päässä pyörivät veriset tapahtumat, yhdistyvät toisiinsa, sekoittuvat. Sekin mullikan teurastus Pietolassa ja se likka Ratinanniemessä. Miesten vaatteissa se nauroi ”kiväärin kanssa olisit aikuinen mies…”. Sama likka se oli Ratinanniemessä, naiskaartilainen. ”Kotiin, äidin tykö… älkää jättäkö, juostaan Sakari!

HISTORIA

Eevert Laine, Punakapinan aika Sääksmäen Metsäkansassa, Arvi A. Karisto 1919
Eino Jutikkala, Sääksmäen pitäjän historia 1934 

Sääksmäellä kuoli punaisia 586 nuorta, 300 lasta jäi täys- tai puoliorvoiksi. Sääksmäellä kuoli valkoisia n. 30 henkilöä. Puoliorvoiksi täytyi jäädä useita kymmeniä lapsia, jos ei satoja, myös valkoisilta.  

Kuolleita koko maassa 44 000 nuorta ihmistä. 

METSÄKANSAN KULTTUURISEURA RY

Metsäkansan Kulttuuriseura ry on perustettu 2016. Perustajajäsenet Leena Larva, Anja Soini ja Pertti Lottonen. Hallitus 2022: Leena Larva, puheenjohtaja, Helsinki, Kirsti Kallio, sihteeri, Lempäälä, Claudia Daems, jäsen, Lempäälä, Pekka Lylykorpi, jäsen, Tampere, Marju Lökström, jäsen, Kirkkonummi.

 
 
audio on